26 de juliol 2011

Ara vénen bous i vaques, per S. Palomar

Us copiem l'apunt de Salvador Palomar al seu bloc, la Teiera:

Enguany, el bestiari festiu boví de la comarca ha augmentat de forma notable. Als bous de l’Argentera i de Reus, s’hi afegien, aquest mes de juny passat, dos Bous i una Vedella de foc, peces construïdes agafant com a model l’antic bou de foc que es va localitzar als tallers de la Pirotècnia Espinós de Reus.

I aquest dissabte, 22 de juliol, en el marc de la Festa Major de Sant Abdon i Sant Senén d’Almoster, s’ha presentat la vaca Canaleta, actuant de padrins la nova Mulassa de Falset i el mateix Bou de Reus. La Vaca d’Almoster ha estat construïda per l’escultor reusenc Manel Llauradó, que fa quatre anys ja va fer els dos gegants de la vila. El Bou de Reus també és obra seva.

El Bou de l’Argentera –el més antic– fou construït i estrenat l’any 1954. És obra de l’artista reusenc Ramon Ferran. El de Reus va ser fet el 2004.  La vaca Canaleta ha estat iniciativa de la Colla Gegantera d’Almoster i acompanyarà els gegants Miquel i l’Àgata en les seves sortides. La idea va sorgir dels més joves de la colla, que van suggerir la construcció d’un nou element festiu amb un pes menor que els gegants. L’animal és portat per dues persones.




I la mona dels padrins: